poniedziałek, 09 sierpień 2010 13:52

Kliniki prawa to prawdziwa kuźnia umiejętności prawniczych...

Rozmowa z Filipem Czernickim – twórcą sieci klinik prawa, prezesem Fundacji Uniwersyteckich Poradni Prawnych.

Karieraprawnika.pl: Jest Pan Prezesem Zarządu Fundacji Uniwersyteckich Poradni Prawnych, z Pańskiego punktu widzenia, czego mogą spodziewać się studenci prawa pragnący rozpocząć działalność w klinice prawa?

Filip Czernicki: Kliniki prawa dają zupełnie wyjątkowe doświadczenie pracy z klientem, możliwość poznania prawa w praktyce, zdobycie umiejętności prawniczych, ale także możliwość bezpośredniej pracy z pracownikami naukowymi.

K: Co zwykle najbardziej zaskakuje studentów podczas pracy w klinice?

F. Cz.: Wydaje mi się, że największym zaskoczeniem będzie czekający każdego studenta ogrom pracy.

K: W jaki sposób przebiegają praktyki, kiedy są organizowane i jak można się na nie dostać?

F. Cz.: Zajęcia w klinice prawa trwają cały rok akademicki. Rekrutacja jest prowadzona w każdej poradni nieco inaczej: jedne poradnie przeprowadzają rekrutację już w maju poprzedniego roku akademickiego, inne zaś z początkiem nowego roku akademickiego, niektóre zaś oczekują od studentów aplikujących do poradni ukończenia półrocznego, czy nawet rocznego kursu przygotowawczego. Aplikując do poradni zwykle konieczne jest złożenie CV, listu motywacyjnego wraz z zaznaczeniem otrzymanych ocen z przedmiotów kierunkowych związanych z sekcją, do której się aplikuje. Po przeanalizowaniu dokumentów studenci zapraszani są na rozmowy kwalifikacyjne.

K: W swoich wywiadach podkreślał Pan, iż jednym z celów programu uniwersyteckich poradni prawnych jest wzbogacenie edukacji o aspekt praktyczny. Czy studenci działający w poradniach sami rozwiązują problemy klientów? Jak dokładnie wygląda praca studenta?

F. Cz.: Studenci zwykle pracują w parach i mają za zadanie najpierw samodzielnie zmierzyć się z problemem prawnym, z jakim przychodzi do poradni klient. Propozycję opinii omawiają ze swoim opiekunem naukowym, analizując możliwe opcje rozwiązania danego zagadnienia. Podczas pierwszego spotkania z klientem zbierają komplet dokumentów oraz przeprowadzają wywiad. Na tej podstawie przygotowują opinię i przedstawiają ją opiekunowi do akceptacji. Dopiero, gdy opinia ta będzie zaakceptowana przez danego opiekuna naukowego, możliwe jest zaproszenie klienta na spotkanie celem wręczenia opinii i przedstawienia ustnego wyjaśnienia.

K: Kliniki prawa, to prawdopodobnie miejsce zdobywania pierwszych praktycznych doświadczeń zawodowych dla wielu przyszłych prawników. Jaką rolę Pańskim zdaniem pełnią one w rozwoju ich dalszej kariery? Czy doświadczenia tam zdobyte mogą pomóc w rozwoju zawodowym w branży prawnej?

F. Cz.: Tak, kliniki prawa to prawdziwa kuźnia umiejętności prawniczych. Z moich rozmów z egzaminatorami na aplikacje wynika, że zdobyta w ten sposób wiedza bardzo procentuje i jest zawsze wysoko ceniona na egzaminach na aplikacje, czy też u potencjalnych pracodawców.

K: Jakiego rodzaju zaplecze do dalszej pracy (wiedzę, umiejętności) mogą zdobyć młodzi prawnicy?

F. Cz.: Działalność w poradni przede wszystkim uczy kultury pracy, uczy prawidłowego i jasnego formułowania myśli, pisania i mówienia o prawie zrozumiałym dla ludzi językiem. Z zakresu wiedzy prawniczej daje bardzo cenną umiejętność połączenia wiedzy z zakresu prawa materialnego i prawa procesowego. Przedmioty te są wykładane podczas studiów osobno, często na różnych latach studiów, tymczasem oczekuje się, że absolwent wydziału prawa będzie umiał zastosować te przepisy łącznie.

K: Komu polecałby Pan odbycie praktyki w studenckiej poradni?

F. Cz.: Polecam każdemu studentowi prawa, aby spróbował pracy w studenckiej poradni. Uważam, że praktyka w studenckiej poradni prawnej jest najlepszym sposobem na zdobycie ważnego dla każdego prawnika doświadczenia. Zapewniam, że nie będzie się tego czasu żałować, a zdobyte doświadczenie zaprocentuje w przyszłości.

K: A jak to było z Panem? W Jaki sposób Pan znalazł się w Fundacji?

F. Cz.: A, to długa historia…. Pierwszy raz zetknąłem się z ideą klinik prawa jeszcze w 1996 roku. Gdy zrozumiałem jak to jest ciekawa i wartościowa idea postanowiłem, że koniecznie trzeba uruchomić taką poradnię na Uniwersytecie Warszawskim. I wówczas to okazało się, że Pani Profesor Eleonora Zielińska dokładnie w tym samym czasie podjęła również podobne starania. Połączyliśmy siły, i tak zimą 1998 roku została uruchomiona druga w Polsce Klinika Prawa na Wydziale Prawa Uniwersytetu Warszawskiego (pierwszą była, otwarta pół roku wcześniej poradnia na Uniwersytecie Jagiellońskim). Po kilku latach oczywistym stało się, że istnieje także potrzeba powołania organizacji parasolowej, która zadba o rozwój i dofinansowanie działalności poradni w przyszłości. W ten oto sposób w 2002 roku powstała Fundacja Uniwersyteckich Poradni Prawnych, a ja zostałem wybrany Prezesem Zarządu tej Fundacji.

K: Co Pan najbardziej ceni w swojej pracy?

F. Cz.: Działalność w Fundacji oraz możliwość współpracy z klinikami prawa daje olbrzymią satysfakcję. Mam poczucie, że robię coś pożytecznego, a jednocześnie wiele osób korzysta z efektów mojej pracy.

Filip Czernicki jest prawnikiem, absolwentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego. W działalności społecznej od wielu lat zajmuje się promocją i tworzeniem sieci studenckich poradni prawnych (inaczej: kliniki prawa) w Polsce i Europie Wschodniej, jak również promocją działalności pro bono wśród prawników praktyków. Jest współzałożycielem drugiej w Polsce kliniki prawa działającej na Uniwersytecie Warszawskim, a od 2002 roku Prezesem Fundacji Uniwersyteckich Poradni Prawnych, od 2001 roku jest członkiem Zarządu Global Alliance for Justice Education, zaś od stycznia 2009 roku jej Przewodniczącym.

Filip Czernicki jest autorem szeregu artykułów i publikacji na temat klinik prawa oraz dostępu do pomocy prawnej.