czwartek, 22 lipiec 2010 11:01

Prawnik - Menedżer? Tak! Jaki jest dobry menedżer?

Prawnicy są menedżerami, zarządzają swoimi zespołami, kierują wielomilionowymi transakcjami. Nie nabywają jednak w toku studiów umiejętności obejmujących zarządzanie zespołem i nie są szkoleni z umiejętności menedżerskich. Firmy szkoleniowe kuszą swoimi ofertami. Czy warto? Na pewno tak, choćby po to żeby wiedzieć, jakiej wiedzy nam brakuje do sprawnego zarządzania swoimi ludźmi a tym samym do osiągania jak najlepszych wyników.

Kim jest w ogóle menedżer i jaką powinien pełnić rolę?

Menedżer to osoba zarządzająca przedsiębiorstwem, bądź względnie wydzielonym obszarem jego działalności. Termin menedżer wywodzi się z języka angielskiego od słowa manage – „zarządzać”, „kierować”.

Menedżer to przywódca zmotywowany do działania, umiejący wyznaczać cele i konsekwentnie dążyć do ich realizacji z uwzględnieniem wiedzy, inicjatywy, predyspozycji i motywacji członków zespołu. Jedną z najważniejszych ról menedżera jest dostarczenie pracownikom niezbędnych informacji do samodzielnej realizacji zadań, koordynacja ich działań, motywowanie do uzyskiwania najlepszych wyników oraz doradztwo. Pracownicy powinni wiedzieć, iż ich menedżer posiada odpowiednią wiedzę, kwalifikacje i umiejętności oraz muszą chcieć z nich korzystać i szanować. Kwalifikacje menedżera powinny pozwolić mu na skuteczne wypełnianie podstawowych funkcji kierowniczych do których należą: planowanie, organizowanie, motywowanie oraz kontrolowanie. Menedżer powinien posiadać umiejętności, które pozwolą mu na zrozumienie zadań, jakie wykonują jego podwładni, ponadto powinien potrafić rozwiązywać różnego rodzaju problemy oraz poprawnie diagnozować sytuacje decyzyjne.

Co więcej? Menedżer powinien dbać o odpowiedni klimat w zespole, bowiem członkowie zespołu powinni mieć do siebie szacunek i zaufanie. Menedżer powinien również umiejętnie zarządzać konfliktami w zespole i nie dopuszczać do ich narastania. Ważne jest także, aby dbał żeby pracownicy zespołu nie bali się ponoszenia porażek, gdyż to może doprowadzić do zmniejszenia ich kreatywności oraz przedsiębiorczości i zaangażowania. Każda porażka powinna być umiejętnie przekształcona w sukces, poprzez analizowanie jej przyczyn oraz zastanowienie się, co należy zrobić w przyszłości, aby jej pomóc.