wtorek, 12 kwiecień 2016 08:31

Kancelaria Gide doradza przy sprzedaży portfela farm wiatrowych na rzecz spółki Quadran Wyróżniony

Kancelaria Gide doradzała na rzecz spółki Eolfi podczas sprzedaży portfela farm wiatrowych na rzecz spółki Quadran. Dzięki tej transakcji, sfinalizowanej w lutym tego roku, Quadran wzbogaca swoje polskie portfolio o cztery projekty farm wiatrowych o łącznej mocy przekraczającej 170 MW.

Eolfi działa w sektorze energetyki wiatrowej i słonecznej. Od 2007 roku spółka rozwijała w Polsce łącznie 24 projekty farm wiatrowych o łącznej mocy 980 MW, zlokalizowanych w różnych częściach kraju, m.in. na Dolnym Śląsku, w Wielkopolsce, na Lubelszczyźnie i na Podlasiu.

Spółka Quadran jest w Polsce obecna od połowy ubiegłego roku, kiedy to dokonała przejęcia spółki Juwi Energia oraz zarządzanych przez nią projektów farm wiatrowych, i działa pod nazwą Quadran Polska.

Zespołem kancelarii Gide reprezentującej podczas tej transakcji spółkę Eolfi kierował partner Hugues Moreau. W skład zespołu wchodzili także Konrad Kosicki, counsel specjalizujący się w prawie energetycznym, oraz Olga Czyżycka i Zuzanna Machowska, associates specjalizujące się w zagadnieniach prawa spółek.

Na rzecz kupującego doradzała kancelaria Brandford Griffith (partner Jérôme Brosset oraz senior associate Julien Detis) wspierana w Polsce przez kancelarię DeBenedetti Majewski Szcześniak (partner David de Benedetti oraz senior associate Michał Szpakowski).