poniedziałek, 21 marzec 2016 12:31

Kancelaria RKKW doradzała Experior Venture Fund w transakcji objęcia pakietu udziałów w spółce „Inex System sp. z o.o.” Wyróżniony

Kancelaria RKKW doradzała funduszowi Experior Venture Fund (EVF) w toku transakcji mającej na celu dokapitalizowanie spółki „Inex System sp. z o.o.” z siedzibą w Jasinie. Inwestycja funduszu poprzedzona została badaniem stanu prawnego, restrukturyzacją oraz dostosowaniem struktury kapitałowej spółki do nowej inwestycji funduszu.

Dofinansowana spółka powstała w 2009 roku i zajmuje się obecnie produkcją oraz sprzedażą w całej UE mebli do systemów reklamowych instalowanych w profesjonalnych punktach reklamowych i sprzedażowych (POS). Z kolei Experior Venture Fund jest funduszem utworzonym wraz z Krajowym Funduszem Kapitałowym (KFK), inwestującym w spółki innowacyjne z dużym potencjałem wzrostu.

Na czele zespołu transakcyjnego przygotowującego dokumentację inwestycyjną stali mec. Marcin Jasiński, kierujący Departamentem Prawa Nieruchomości i Inwestycji Kancelarii RKKW oraz mec. Jarosław Szewczyk, kierujący Departamentem Bankowości i Finansów Kancelarii RKKW.

„Cieszymy się, że kolejna transakcja przeprowadzona we współpracy Kancelarii RKKW z funduszem typu venture capital została sfinalizowana zgodnie z intencjami naszego klienta. Coraz bogatsze doświadczenie naszej kancelarii w sektorze transakcji typu private equity/venture capital pozwala nam na obsługę funduszy kapitałowych adresujących swoje oferty do spółek na różnym etapie rozwoju. Pomagamy funduszom zarówno na etapie negocjacji, badania prawnego spółki aż po przygotowanie dokumentacji transakcyjnej”, komentuje Dr Radosław L. Kwaśnicki – Partner Zarządzający w Kancelarii RKKW.