czwartek, 10 marzec 2016 14:26

Kancelaria Bird & Bird Maciej Gawroński sp.k. wzmacnia praktykę energetyczną Wyróżniony

Z początkiem marca 2016 roku do zespołu Energy & Utilities w kancelarii Bird & Bird dołączyło dwóch wysoko wyspecjalizowanych prawników.

Adwokat Andrzej Nentwig dołączył do Bird & Bird na stanowisko Counsela. We współpracy z Katarzyną Otwinowską będzie odpowiadał za rozwój praktyki energetycznej kancelarii.

Andrzej jest cenionym ekspertem prawa energetycznego oraz ochrony środowiska z ponad dziesięcioletnim doświadczeniem w branży. W tym czasie doradzał największym polskim i międzynarodowym firmom z sektora energetycznego oraz paliwowego, w tym największej w Polsce spółce gazowniczej, wiodącym wytwórcom i dystrybutorom energii oraz spółkom obrotu energią w Polsce.

W latach 2006-2012 był prawnikiem czołowych departamentów energetycznych w wiodącej polskiej kancelarii prawnej oraz w warszawskim oddziale jednej z kancelarii brytyjskich. Doradzał wówczas licznym przedsiębiorstwom energetycznym (ze wszystkich szczebli działalności w sektorze elektroenergetycznym, a także przedsiębiorstwom z sektora gazowego oraz firmom paliwowym), w sprawach o charakterze regulacyjnym, transakcyjnym, kontraktowym i antymonopolowym. Posiada znaczące doświadczenie w sektorze gazowym, gdzie przez lata doradzał największej polskiej spółce gazowniczej, a następnie międzynarodowym koncernom naftowym, prowadzącym w Polsce projekty poszukiwawczo-rozpoznawcze w zakresie gazu ziemnego lub ropy naftowej. Przez 4 lata kierował departamentem prawnym jednego z amerykańskich koncernów naftowych w Polsce i Europie. W latach 2012-2015 był doradcą i członkiem Komisji Prawnej Organizacji Polskiego Przemysłu Poszukiwawczo-Wydobywczego.

Radca prawny Andrzej Walkiewicz dołączył do zespołu Energy & Utilities na stanowisko Associate. Andrzej jest ekspertem prawa energetycznego i zajmuje się prowadzeniem sporów sądowych oraz postępowań administracyjnych. Ma ponad 8-letnie doświadczenie z pracy w Urzędzie Regulacji Energetyki, gdzie zajmował stanowisko radcy prawnego w Departamencie Prawnym i Rozstrzygania Sporów. Brał udział w procesie legislacyjnym związanym z tworzeniem aktów szeroko rozumianego prawa energetycznego.

Andrzej ma bogate doświadczenie w prowadzeniu spraw związanych z prawem energetycznym, dotyczących m.in.: koncesjonowania, taryf, źródeł odnawialnych i kogeneracyjnych, świadectw i gwarancji pochodzenia, przyłączania do sieci źródeł wytwórczych, w tym farm wiatrowych, stosowania zasady TPA, instrukcji ruchu i eksploatacji sieci przesyłowej i sieci dystrybucyjnych, przyznawania operatorom certyfikatów niezależności, kwestii związanych z przedterminowym rozwiązaniem kontraktów długoterminowych sprzedaży mocy i energii elektrycznej, paliw gazowych i ciepłych, itp. Prowadzi negocjacje, przygotowuje i opiniuje umowy dla przedsiębiorstw z sektora energetycznego. Prowadzi postępowania sądowe związane z przemysłem energetycznym, doradza i sporządza opinie prawne w zakresie prawa zamówień publicznych.

Bardzo się cieszę z możliwości pozyskania ekspertów o tak dużym doświadczeniu sektorowym. Jestem przekonany, że ich wiedza i doświadczenie przyczynią się do wzmocnienia naszej pozycji w tym sektorze – powiedział Maciej Gawroński, partner zarządzający.