poniedziałek, 25 styczeń 2016 13:29

Greenberg Traurig doradzał Grupie Pfleiderer w związku z zakończeniem transgranicznej restrukturyzacji Grupy Pfleiderer, poprzez transakcję odwrotnego przejęcia Pfleiderer GmbH przez Pfleiderer Grajewo S.A. Wyróżniony

Greenberg Traurig doradzał Atlantik, spółce inwestycyjnej z siedzibą w Luksemburgu, będącej jedynym udziałowcem Pfleiderer GmbH oraz pośrednio kontrolującej Pfleiderer Grajewo S.A., w związku z polskimi aspektami prawnymi reorganizacji Grupy Pfleiderer.

Transgraniczna restrukturyzacja Grupy Pfleiderer była oparta na strukturze odwrotnego przejęcia, w ramach której jedyny udział w Pfleiderer GmbH został nabyty przez Pfleiderer Grajewo S.A. ze środków pozyskanych z oferty publicznej akcji Pfleiderer Grajewo S.A. Nabycie Pfleiderer GmbH przez Pfleiderer Grajewo S.A. pozwoliło na finalizację reorganizacji, w wyniku której Pfleiderer Grajewo S.A. stała się spółką dominującą Grupy Pfleiderer.

Rafał Baranowski, Partner Lokalny, wspierany przez Filipa Kijowskiego (Associate), był odpowiedzialny za doradztwo dotyczące aspektów prawnych transgranicznej restrukturyzacji Grupy Pfleiderer, w szczególności w zakresie kwestii korporacyjnych oraz obszaru M&A.

Jarosław Grzesiak, Partner Zarządzający oraz Rafał Sieński, Partner, byli odpowiedzialni za kompleksowe doradztwo związane z wszystkimi aspektami prawnymi transgranicznej restrukturyzacji Grupy Pfleiderer oraz koordynację pracy zespołów fuzji i przejęć, rynków kapitałowych, oraz bankowości i finansów warszawskiego oraz londyńskiego biura Greenberg Traurig.

Łączna wartość transakcji, w tym wartość oferty prywatnej i akcji wydawanych wierzycielom Atlantik, wyniosła około 744 mln PLN.