piątek, 05 marzec 2010 00:00

Schönherr ponownie zorganizował seminarium

W związku ze znacznym zainteresowaniem przedsiębiorców tematyką zamówień publicznych kancelaria Schönherr Pietrzak Siekierzyński Bogen ponownie zorganizowała 25 lutego 2010 w Warszawie seminarium na temat „Zamówienia publiczne powyżej tzw. progów unijnych – praktyczne aspekty postępowań oraz zawierania i modyfikowania umów z uwzględnieniem nowelizacji Prawa zamówień publicznych”.
Do udziału w seminarium zaproszono przedstawicieli przedsiębiorstw, uczestniczących w postępowaniach o udzielanie zamówień publicznych.
Podczas seminarium omówione zostały m.in. zagadnienia dotyczące kwalifikacji wykonawców, uzupełniania dokumentów, trybów postępowania, pytań do zamawiającego, wyboru najkorzystniejszej oferty oraz środków ochrony prawnej. Zaproszeni mogli pogłębić wiedzę o przepadku wadium, zabezpieczeniu wykonania umowy, typowych klauzulach umownych, negocjowaniu i zmianach umów.
Seminarium poprowadzili: Przemysław Pietrzak – partner w kancelarii Schönherr oraz Jarosław Sroka – radca prawny kancelarii, eksperci prawa zamówień publicznych. Obaj prelegenci wielokrotnie z sukcesem doradzali podmiotom ubiegającym się o zamówienia publiczne o znacznej wartości, w szczególności w ramach projektów infrastrukturalnych.

Tematyka zamówień publicznych jest obecnie jedną z najistotniejszych w związku z tym, że inwestycje finansowane ze środków unijnych realizowane są właśnie w takiej formie – mówi Przemysław Pietrzak. – Do przeprowadzania postępowań zakończonych powodzeniem niezbędna jest znajomość przepisów, a także praktyki ich stosowania, szczególnie w odniesieniu do ostatniej nowelizacji ustawy Prawo zamówień publicznych.

Międzynarodowa kancelaria prawnicza Schönherr jest obecna w Warszawie od stycznia 2009, kiedy to przejęła działające od ponad 10 lat warszawskie biuro firmy Gleiss Lutz. Prawnicy kancelarii są ekspertami szczególnie w takich dziedzinach jak: prawo spółek i prawo handlowe, prawo nieruchomości, prawo energetyczne, fuzje i przejęcia, IP/IT i prawo zamówień publicznych. Prawie dwudziestoosobowy zespół doradza klientom rodzimym i zagranicznym w związku z inwestycjami krajowymi i transgranicznymi.
Kancelaria ma w planach organizację kolejnych seminariów związanych z aktualnymi zagadnieniami prawnymi m.in. fuzji i przejęć, prawa pracy oraz prawa konkurencji.
Czytany 2091 razy