poniedziałek, 03 grudzień 2012 16:34

Potrójna fuzja kancelarii prawniczych

28 listopada 2012 r. partnerzy Salans LLP, Fraser Milner Casgrain (FMC) LLP oraz SNR Denton zatwierdzili połączenie firm, w wyniku którego powstanie nowa kancelaria, działająca pod nazwą:

DENTONS

Salans FMC SNR Denton

Poprzez cztery kontynenty

Połączenie Salans, Fraser Milner Casgrain (FMC) oraz SNR Denton jest pierwszą fuzją firm prawniczych, prowadzących tak rozległą działalność w Europie kontynentalnej, Wielkiej Brytanii, USA, Kanadzie, Azji i Afryce. Wcześniejsze połączenia firm prawniczych w Europie dotyczyły kancelarii skoncentrowanych głównie na działaniach w obrębie jednego, europejskiego systemu prawa. Rozległa sieć biur oraz mnogość specjalizacji sprawiają, że to nowe połączenie jest unikalne zarówno pod względem zakresu świadczonych usług, jak i skali całego przedsięwzięcia.

Prawdziwie policentryczna

Nowa firma w pełni uosabia różnorodność wynikającą ze swojego zasięgu geograficznego, kulturowego oraz tradycji prawniczych, które to cechy czynią z niej firmę o prawdziwie policentrycznym charakterze. Nowopowstała kancelaria nie będzie miała głównej centrali ani żadnej dominującej kultury narodowej. Oferować będzie swoim klientom w Polsce i innych krajach dostęp do pierwszej unikalnej globalnej sieci specjalistów i doradców, wspomagających ich działalność i inwestycje na całym świecie.

Tomasz Dąbrowski, Partner Zarządzający kancelarią Salans w Polsce oraz członek zespołu liderów pracujących ze strony Salans nad połączeniem, mówi:

Pomyślny wynik głosowania stanowi pierwszy krok w procesie budowy nowej, globalnej platformy powstałej na fundamencie trzech firm o niezwykle komplementarnej, choć unikatowej historii, praktyce i kulturze. Zamierzamy iść naprzód z realizacją naszego wspólnego celu, jakim jest nie tylko stanie się większą kancelarią, lecz również bycie lepszymi prawnikami, dla których służba dla klientów koncentruje się na dostarczaniu praktycznych, skutecznych rozwiązań złożonych problemów prawnych. Docelowo zamierzamy wykorzystać nasze najbardziej wartościowe zasoby - nasz zbiorowy talent, jako dźwignię dla utworzenia nowej firmy, wyróżniającej się swoją zdolnością do bycia spójnym i cieszącym się zaufaniem partnerem dla firm działających w różnych lokalizacjach naszej rozszerzonej, globalnej sieci biur.

Głównymi wartościami Dentons będą umiejętności i specjalistyczna wiedza ponad 2.500 utalentowanych prawników i profesjonalnych specjalistów, pracujących w 79 biurach rozmieszczonych w 52 krajach w Afryce, dalekowschodnich krajach regionu Azji i Pacyfiku, w Kanadzie, Europie i Azji Środkowej, na Bliskim Wschodzie, w Wielkiej Brytanii oraz USA. Nowa kancelaria będzie siódmą co do wielkości firmą prawniczą na świecie pod względem liczby prawników i profesjonalnych doradców.

Nowa firma będzie nadal sprawnie reagować na lokalne, regionalne i krajowe potrzeby szerokiego grona klientów – począwszy od osób fizycznych, samodzielnych przedsiębiorców, poprzez firmy z sektora MSP, firmy rozpoczynające działalność, samorządy lokalne, władze i agendy rządowe na poziomie regionalnym i ogólnokrajowym, aż po średnie i duże spółki prywatne i publiczne.

Dentons przyjmie strukturę szwajcarskiego Verein i rozpocznie działalność w pierwszym kwartale 2013 r.

Czytany 2084 razy